HTML

Pici Cinco Nagy Utazása

Utazási élményeimet meg akarom osztani mindenkivel, aki kíváncsi rá!

Friss topikok

  • valladolid: Bogyika, sajnálom, h így kiborultál. Tudod, ahogy ők mondanák: "Tranquilla, tranquilla, no te preo... (2009.05.26. 15:51) Néhány keresetlen szó a diáktársakról....
  • valladolid: Drágám, hiányolom a fantasztikusan felejthetetlen fürdőszoba leírását, fényképpel szemléltetve: a ... (2009.05.26. 15:42) A lakásom! A lakásom?
  • kodó: Hát lehet, hogy Te már hetedikben megtanultál a digitális géppel fényképezni, nekem még most is ne... (2009.05.15. 17:50) Néhány dolog az eltellt hétköznapokról
  • valladolid: Valóban csodás lehetett, remélem, eszel is valamit, m arról nemigen regélsz! :S (2009.05.04. 18:27) Barcelona_3
  • valladolid: ritkán sikerül megríkatnia a Hugomnak..., de most telibe találtál Drágám! Gaudí, Güell Park: lélek... (2009.05.04. 18:23) Barcelona_2

Linkblog

A lakásom! A lakásom?

2009.05.12. 18:58 bogyesz26

Tartozok még egy „rövid” ismertetéssel arról, hogy hol is lakok. Tudom, hogy ez sokak számára nem a legélvezetesebb bejegyzéseim közé fog tartozni, szóval minden nem építészt vagy építészhallgatót előre is felmentek a következő szöveg végigolvasása alól!

Móstolesben lakok (Madrid egyik külvárosa, de mielőtt Madridhoz csatolták volna a Madridi Autonóm Tartomány legnagyobb városa volt Madrid után :) ) és lakótelepen. Bár az utcakép nem túl impozáns, nem szebb, mint az otthoni panel-dzsungel, azért még is csak jobb. Ez a ház szerintem valamikor a ’70-es években épülhetett előregyártott elemekből, de amitől sokkal élhetőbb, az az, hogy a lépcsőház nem azt utcáról nyílik, hanem egy kerítéssel védett belső kertből. Az utcafrontra néző kertrészek nagyon egyszerűek, kb. 5 méter széles térkővel burkolt sáv, de a kerítés mentén végig szép sövény van, amit naponta locsolnak és karban tartanak. A telken két házsor van, és a két házsor között viszont egy nagyon kellemes és nagyon szép kis park húzódik végig: padokkal, fűvel, virágokkal, külön kis csúszdás játszótérrel és egy külön, magas drótkerítéssel körbevett focipályával, ahol a fiúk általában este 10-kor is még javában rúgják a bőrt az ablakom alatt. :)

A lakás és az egész ház kialakítása rengeteg hibát hordoz magában, de mielőtt ezekre rátérnék, azt is meg kell vallanom, hogy attól, hogy a lakószobáknak van egy közös erkélye, és hogy a nappaliból egy kb. 15m2-es nagy erkély nyílik, sokkal élhetőbbé válik a lakás, mint egy otthoni panel. Arról nem is beszélve, hogy az én erkélyeim a virágos kertre nyílnak és az elsőn lakok. :)

Mint korábban említettem, elég sok hibával is rendelkezik a ház, ami nem avatott építészszemeknek is igen csak szemet szúrna. Menjünk sorjában: A konyhában a greslap burkolatban vannak kisebb lyukak, amikben csak úgy gyűlik a kosz, és nem lehet kiseperni vagy tökéletesen felmosni. Nem túl higiénikus, ugye? De a nagyobb probléma, a falburkolat: ami elég változatos. Van olyan rész, ahol a vakolat is hiányzik, de olyan mintha soha sem lett volna rajta! Van ahol csak vakolat van, de a gáztűzhely és a mosogató környékét sikerült linóleummal burkolni, a csempe biztosan meghaladta volna a költségvetési keretet! A szigeteléssel egyébként mindenféle szinten baj van, olyan mintha nem is ismernék a spanyolok a szigetelés fogalmát. A fürdőszobában a tusoló ki van csempézve, de a csapok környékét csak úgy egyszerűen levakolták, mit sem törődve a használati víz elleni szigetelés alapvető kérdéseivel. Nem azt akarom mondani, hogy otthon ilyet biztosan nem építenek. Biztosan létezik, házi kivitelezésű nyaralókban, de nem tömegben gyártott lakóépületekben, és főleg azt nem tudom elképzelni, hogy hogyan adhatnak ki ilyenre lakhatási engedélyt!

A szigetelés mezején tovább haladva a hangszigetelés sem létezik. Nem tudom, miből épülhetett a födém, de az kimeríti az akusztikai szigetelés mindenfajta hiányát, ha főzés vagy mosogatás közben is hallom, amint a felső szomszéd megterít a vasárnapi ebédhez, vagy ha szombaton reggel arra ébredek, hogy a felső szomszéd becsukja a szobájának ajtaját! A járás közben keletkező kopogó-hangokat azt hiszem, már meg sem kell említem!

Az épület hőszigetelésével is problémák vannak, ha van egyáltalán. Mert nem lehet túl nagy hőszigetelés, ha a kemény spanyol télben (éjszaka +2˚) kb. 1 órával a fűtés kikapcsolása után a szoba teljesen kihűl, és kb. +2˚ van odabent is.

A lakás elrendezése olyan, mintha nem is építész rajzolta volna, de az biztos, hogy szegény Bitó bácsi forogna a sírjában, ha valaki az ő tankönyve után ilyet tervezne. Az én szobám azért nem téglalap alaprajzú, és hiányzik belőle 4-5 m2, mert a szomszéd szoba beépített szekrénye picit belelóg a szobámba. Ami nem gond így, hogy egyedül lakom a kétágyas szobában, de el sem tudom képzelni, hogy fért el így ebben a szobában előttem 2 lány is fél éven keresztül!

Hát igen, nem minden arany, ami fénylik. Mi magyarok hajlamosak vagyunk az egész spanyol építészetet az egekbe emelni, mert ismerjük Gaudit, meg Moneot vagy Calatravat, még azelőtt, hogy megismernénk a spanyol építészeti minőség átlagát. Tagadhatatlan, hogy úgy tűnik, középület-tervezésben nagyon modern és friss dolgokat terveznek, de az is tagadhatatlan, hogy nem voltam még olyan spanyol lakóépületben, amire azt mondtam volna, hogy meghaladja a magyar átlagot!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utazaspccc.blog.hu/api/trackback/id/tr161117727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodó 2009.05.15. 17:59:30

Ezek szerint nem minden arany, ami fénylik Spanyolországban sem - főként nem az a lakásodban található aranyszínű mosdó és zuhany - amit kifelejtettél az érzékletes leírásból, akárcak Mohamedet a lakótársat. Szép éületeink és híres építészeink nekünk is voltak és vannak, de azok itthon sem az egyszerű lakóépületeket és főként nem a paneleket tervezik. Úgyhogy különbség semmi! Puszi!

valladolid 2009.05.26. 15:42:59

Drágám, hiányolom a fantasztikusan felejthetetlen fürdőszoba leírását, fényképpel szemléltetve: a narancs és az arany harmóniája, és a zuhanytálca vagy zuhanykár, nem is tudom, minek nevezzem :)
süti beállítások módosítása